Choroba Parkinsona to zaburzenie układu nerwowego

Choroba Parkinsona
Choroba Parkinsona to zaburzenie układu nerwowego, które wpływa na ruch ciała. Choroba jest wynikiem stopniowego pogarszania się poziomu komórek nerwowych wytwarzających dopaminę w środkowej części mózgu. Najbardziej rozpoznawalnym objawem choroby Parkinsona są drżenia, ale sztywność, sztywność, brak równowagi i ogólne spowolnienie ruchu są również powszechne. Parkinson to powolna, ale postępująca choroba; Objawy nasilają się z czasem i ostatecznie przeszkadzają w chodzeniu, mówieniu i innych rutynowych czynnościach. Chociaż lek nie jest uleczalny, leki mogą pomóc w radzeniu sobie z objawami. Około 1% populacji ma zdiagnozowaną chorobę Parkinsona, a większość dotkniętych chorobą ma co najmniej 50 lat.

Dlaczego UAB

UAB Comprehensive Parkinson Disease and Movement Disorders Clinic dba o średnio 3500 pacjentów rocznie, co czyni go jednym z najbardziej aktywnych w swoim rodzaju w kraju. Klinika zlokalizowana jest w Klinice Kirklina szpitala UAB, specjalizuje się w pełnym zakresie zaburzeń neurologicznych, które wpływają na ruch, w tym na chorobę Parkinsona i inne choroby Parkinsona. UAB oferuje głęboką wiedzę i doświadczenie w pracy ze złożonymi przypadkami i zapewnia zaawansowane terapie, edukację pacjentów i wsparcie, a nasi neurolodzy są wielokrotnie wymieniani wśród najlepszych lekarzy w Stanach Zjednoczonych. Oprócz kompleksowych usług diagnostycznych wykorzystujemy najnowsze metody leczenia, w tym leki, terapię fizyczną, terapię zajęciową i logopedyczną, głęboką stymulację mózgu, operacje, oceny i leczenie neuropsychologiczne oraz badania kliniczne zaprojektowane w celu testowania nowych terapii medycznych i chirurgicznych, w tym “terapii neuroprotekcyjnych” na chorobę Parkinsona.

UAB jest jednym z ośmiu Zaawansowanych Ośrodków Badań nad Parkinsonem, wyznaczonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Chorych na Parkinsona, i jest jedną z 41 wyznaczonych klinik dla Programu Chorób Parkinsona i Badań Zaburzeń Ruchu sponsorowanych przez National Institutes of Health. Program UAB obejmuje wiele badań i prób nowych leków i terapii, a w dowolnym momencie istnieje więcej niż tuzin otwartych badań klinicznych, do których mogą dołączyć pacjenci. Niektóre badania są dla poszczególnych etapów choroby, podczas gdy inne są otwarte dla wszystkich, więc jest coś dla wszystkich zainteresowanych uczestnictwem i dostępem do najnowszych badań w tej dziedzinie.