Ortodoncja dziecięca w Warszawie – najskuteczniejsze metody redukcji lęku przed dentystą

Chociaż niektórym wydaje się, że wizyta u dentysty jest czymś kompletnie normalnym, dla sporej części społeczeństwa wiąże się to z dużym stresem i lękiem. W szczególności dotyczy to dzieci, które najbardziej boją się przesiadywać na fotelach dentystycznych. Strach najczęściej związany jest z traumą, która pojawia się po pierwszej wizycie, natomiast nowoczesna ortodoncja dziecięca, wie jak doskonale radzić sobie z tym problemem.

Jeśli tematem jest ortodoncja dziecięca Warszawa z pewnością jest miastem, gdzie stosowane metody oswajania pacjenta z gabinetem oraz redukcji jego negatywnych odczuć, stoją na najwyższym poziomie. My jako rodzice, musimy dołożyć wszelkich starań, by nasze dziecko nie nabawiało się traumy związanej z wizytami u stomatologa dla dzieci. Wiadomo jak ważne jest zdrowie naszego uzębienia, dlatego regularne wizyty w gabinetach dentystycznych są koniecznością. Na szczęście nowoczesne rozwiązania są w stanie poradzić sobie nawet w skrajnie trudnych przypadkach, kiedy dziecko awersyjnie reaguje na każdy kontakt z dentystą.

Odpowiednie znieczulenie i nie tylko…

Jako, że do dzieci należy dotrzeć w odpowiednio sposób, konieczne jest zastosowanie właściwych metod, aby stomatolog mógł bezproblemowo wykonać zabieg. Z pewnością najczęściej słyszy się o znieczuleniu. Dotychczas, najpopularniejszą formą były te aplikowane poprzez zastrzyk, jednak jak wiadomo – długa igła potrafi przestraszyć nie tylko dzieci, ale nawet i dorosłego.

Ortodoncja dla dzieci, zakłada wykorzystanie specjalnych żeli znieczulających, które mogą mieć nawet owocowy smak. Jest to sposób bardzo skuteczny, a przede wszystkim lubiany przez małych pacjentów. Można też dowiedzieć się, czy w danym gabinecie dentystycznym istnieje możliwość wykonania znieczulenia komputerowego. Z całą pewnością, jest to metoda najmniej inwazyjna, a zaraz bardzo skuteczna.

Dodatkowo, jeśli dziecko wyjątkowo boi się całego procesu, istnieje możliwość zastosowania sedacji wziewnej, czyli podanie gazu rozweselającego. Jego działanie nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych, a maluch podczas zabiegu jest zrelaksowany i spokojny, co znacznie ułatwia pracę dentyście.

Oprócz tego, ciekawym rozwiązaniem są kolorowe wypełnienia. Wielobarwne plomby to element, który pozwala myśleć dziecku, że podczas zabiegu uczestniczy w zabawie. Co więcej, samo będzie mogło wybrać kolor, a po zabiegu cieszyć się tęczowym uśmiechem.

Wizyta adaptacyjna – pozwól dziecku oswoić się z gabinetem

Jako, że to pierwsze wrażenie ma największy wpływ na to, w jaki sposób odbierana jest przez nas druga osoba lub miejsce, należy dołożyć wszelkich starań, aby pierwsze spotkanie z dentystą było dla dziecka miłym doświadczeniem, które budzić będzie jedynie pozytywne wspomnienia. Szansą aby tak własnie było są właśnie specjalnie przygotowywane wizyty adaptacyjne. Najlepiej, aby odbyło się ono dość wcześnie, kiedy dziecko ma 3-4 lata.

Dentysta dla dzieci, zaprasza małego pacjenta na fotel, przy czym opowiada mu o swojej pracy, pokazuje wszystkie narzędzia i odpowiednimi słowami wyjaśnia na czym polegają wykonywane przez niego zabiegi. To doskonała okazja, aby mały pacjent przekonał się o tym, że wizyta u dentysty nie wiąże się wcale z niczym strasznym. Dzięki temu, możemy się spodziewać, że kolejne spotkania będą odbywać się w odpowiedniej atmosferze, bez niepotrzebnego stresu, strachu oraz paniki.