Samochód na abonament – czy warto skorzystać z takiej formy finansowania?

Możliwość pozyskania nowego samochodu, jest czymś bardzo atrakcyjnym dosłownie dla każdego kierowcy, natomiast nie jest to rozwiązanie tanie. Dodatkowo, wiąże się z pewnymi trudnościami, jak chociażby odnalezienie interesującego nas modelu, a po kilku latach jego szybka odsprzedaż, zanim nazbyt straci na wartości. Rynek oferuje nam pewne rozwiązania, dzięki którym zmartwienia te nie muszą nas trapić. Wystarczy, że przyjrzymy się bliżej abonamentowi samochodowemu.

Kiedy pragniemy wejść w posiadanie nowego auta, samochod na abonament to jedno z ciekawszych i najtańszych możliwych rozwiązań. Co więcej, to nie jest nic bardzo skomplikowanego, otóż koniecznie jest jedynie regularne opłacanie „czynszu” oraz oddanie pojazdu dealerowi po zakończeniu mowy.

Fakty są takie, że korzystając z abonamentu samochodowego, spotykamy się z ogromem możliwości, co dotyczy chociażby szerokiego wyboru aut, w bardzo atrakcyjnej cenie – nawet jedyne kilkaset złotych miesięcznie. Długość obowiązywania umowy, jest podyktowana ofertą firmy, natomiast najczęściej to około dwa lata. Pod uwagę należy wziąć to, że możemy  mieć do czynienia z limitem przejechanych kilometrów każdego roku, jednak jeśli nie pokonujemy długich tras, nie powinno być to dużym problemem. Mimo kilku ograniczeń aut w abonamencie, możliwość pozyskania nowego pojazdu przyciąga sporą ilość klientów.

Największe zalety…

Wszyscy, którzy stawiają na klasyczny zakup pojazdu w salonie, spotkają się z pewnymi utrudnieniami, których listę otwiera wydatek sporej ilości gotówki. Nowy samochód, będzie kosztował przynajmniej kilkadziesiąt tysięcy złotych, co nawet dla osoby o sporych zarobkach może być dość dużym problemem. Dodatkowo, w wypadku osób, których wynagrodzenie nie jest najwyższe, jest to rozwiązanie praktycznie niemożliwe do zrealizowania. Podkreśla to fakt, że większość nowych pojazdów na naszych drogach należy do firm, a nie do klientów indywidualnych.

Jedną z opcji jest także samochodowy kredyt, natomiast i tutaj prędzej czy później, spadnie na nas spory wydatek oraz klasyczne problemy każdego właściciela auta. Największy z nich to trudność w odsprzedaży samochodu po kilku latach użytkowania. Chociaż jak wiemy, udaje się to sporej liczbie osób, jednak jest to dość czasochłonne i żmudne zadanie. Na naszym rynku aut używanych, każdego roku pojawia się prawie milion samochodów, a dodatkowo ich średni wiek przekracza jedenaście lat.

Brak gotówki, czy tez problem ze sprzedażą nie będzie zatem naszym problemem, kiedy postawimy na samochody na abonament. Będzie to zmartwienie firmy finansującej. Zakup pojazdu w salonie, oznacza drastyczny spadek jego wartości i to na chwilę po jego wyjeździe od dealera. W kolejnych lat, również mamy do czynienia z regularnym spadkiem, a korzystając z abonamentu na auto, problem ten nas już nie dotyczy.