W jaki sposób uda się nam rozpoznać najlepszą kawę ziarnistą na świecie?

Okazuje się, że to nie gatunek, ani też zastosowanie kawy jest najważniejsze, a jej jakość. W jaki sposób będzie zatem w stanie dokonać oceny, czy sięgamy po produkt najwyższej jakości? Czy przeczytanie etykiety oraz przyjrzenie się ziarnom ułatwi nam to niełatwe zadanie? Poniżej postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Na etykietce znajdziemy niemal wszystko

Niestety, nawet najlepsza kawa ziarnista na świecie nie będzie odpowiednio smaczna i aromatyczna, kiedy minie jej termin przydatności. Należy zatem dokładnie sprawdzić datę wypalania. Dzięki temu właśnie, będziemy w stanie ocenić czy produkt, który trzymamy w dłoniach jest świeży. Fakty są takie, że kawa niekiedy ma nawet dwuletni termin przydatności, a dobre kawy mają okazać swoje walory smakowe i właściwości tylko przez 3 miesiące od chwili ich wypalenia.

Pochodzenie ziaren – zwróćmy na nie uwagę…

Wybierając kawy najwyższej jakości, często otrzymamy sporo informacji na temat pochodzenia ziaren. Co więcej, w większości przypadków dowiemy się też wiele na temat gatunku kawy oraz kraju, z którego ją wyeksportowano. Poznamy także chociażby profil smakowy, wysokość upraw, a także ich region wraz ze sposobem obróbki. Kiedy wybieramy kawę do biura, warto się o tym co nieco dowiedzieć.

Wygląd ziaren – co może nam powiedzieć?

O jakości kawy świadczy także wygląd samych ziaren. Ich regularny kształt i równomierne wypalenie to domena kaw najwyższej jakości. Stopień wypalenia jest równie istotny, ponieważ zbyt czarna barwa może być znakiem, że producent próbował ukryć ewentualne defekty. Jeśli pragniemy zakupić kawę do firmy, zdecydowanie takich unikajmy. Jej zapach, także może nam wiele powiedzieć. Kawa powinna być bardzo aromatyczna, a jeśli taka nie jest po prostu nie mamy do czynienia z kawą najwyższej jakości.

Wyjątkowy smak i aromat…

Tak naprawdę decydujące znacznie w ocenie ma tutaj smak i aromat, który od razu przekona nas do tego, z jakiej jakości kawą mamy do czynienia. Bogaty smak to oczywiście coś co charakteryzuje te najlepsze produkty, ten powinien etapami rozwijać się nam w ustach i pozostawiać specyficzny posmak. Niedobre kawy będą posiadać płaski i ulotny smak, a czasami skrajnie mocny, pozostawiając cierpki posmak. Sztuką jest tutaj zachowanie odpowiedniego balansu pomiędzy paletą smaków, a to samo dotyczy także samego aromatu. Będąc jednak kawosze amatorem, ciężko będzie nam wyczuć wyszukane nuty smakowe, które dopełniają całość. Natomiast, aby wykryć pewne defekty kawy, wcale nie musimy być ekspertami, gdyż charakterystyczny aromat spalenizny wyczujemy już po pierwszym łyku.