NOVEC – system gaszenia pożarów i jego 5 zalet

Znamy bardzo wiele systemów ochrony przeciwpożarowej – do tych najbardziej powszechnych, które wykorzystuje się w różnego rodzaju budynkach należą przede wszystkim instalacje sygnalizacyjne i alarmowe, jednak bardzo duże znaczenie mają również systemy gaśnicze. To właśnie dzięki nim możliwe jest bardzo szybkie wyeliminowanie zagrożenia, a jednym z przodujących w tym zakresie systemów jest NOVEC. Sprawdźmy na czym polega i dlaczego warto w niego zainwestować!

NOVEC, czyli sposób na skuteczną walkę z pożarem

System NOVEC-1230 to rozwiązanie, które polecane jest w gaszeniu pożarów klasy A i B, szczególnie w obiektach, gdzie znajdują się ważne dokumenty oraz urządzenia, których uszkodzenie mogłoby nieść bardzo duże straty dla firmy czy instytucji. NOVEC to bezbarwny i bezwonny gaz, który gasi pożar poprzez przerywanie reakcji spalania na poziomie molekularnym. Nie obniża on znacząco poziomu tlenu w powietrzu, a mimo to jest w stanie wyeliminować różne zagrożenia, nie dopuszczając do rozprzestrzeniania się ognia. Dzięki temu cieszy się tak dużym zainteresowaniem wśród właścicieli i zarządców budynków. Dlaczego warto na niego postawić?

NOVEC-1230 – 5 najważniejszych zalet

Po pierwsze – błyskawicznie gasi pożar

To oczywiście najważniejsza korzyść, jaka płynie z zastosowania tego rozwiązania. NOVEC to przede wszystkim skuteczność w gaszeniu pożarów, dzięki której Ty oraz inni użytkownicy obiektu zyskujecie pełne poczucie bezpieczeństwa. System pozwala szybko wyeliminować zagrożenie, bez konieczności wzywania straży pożarnej – cały proces trwa niewiele czasu, dzięki czemu nie musisz obawiać się, że dojdzie do jakichkolwiek zniszczeń.

Po drugie – jest bezpieczny dla otoczenia i przyrody

Systemy gaśnicze, opierające się na gazach obojętnych, stanowią dzisiaj bardzo dobrą alternatywą wobec instalacji wodnych, ponieważ w ich przypadku nie istnieje ryzyko tego, że akcja gaśnicza mogłaby spowodować straty materialne. Dlatego też posiadając w budynku ważne dokumenty czy urządzenia, nie musisz obawiać się ich uszkodzenia. Co więcej – gaz ten jest w pełni ekologiczny i nie powiększa dziury ozonowej, dlatego też jest polecany również przez ekologów.

Po trzecie – nie pozostawia zanieczyszczeń

Korzystając z NOVEC, nie musisz obawiać się jakichkolwiek odpadów i zanieczyszczeń, które mogłyby pozostać w pomieszczeniach po akcji gaśniczej. Dzięki temu przywrócenie naturalnego stanu obiektu jest bardzo szybkie i bezproblemowe, co również okazuje się być bardzo dużą korzyścią zarówno dla właścicieli, jak i zarządców budynków.

Po czwarte – sprawdza się w najtrudniejszych warunkach

NOVEC to rozwiązanie, które może zostać wykorzystane wszędzie tam, gdzie nie sprawdzą się systemy gaśnicze oparte na instalacjach tryskaczowych czy zraszaczowych. Może być więc stosowany w gaśnicach do serwerowni, lakierni, muzeów czy archiwów, gdzie poradzi sobie z każdym zagrożeniem pożarowym.

Po piąte – nie stanowi zagrożenia dla ludzi

Jak wspomnieliśmy wcześniej, NOVEC tylko w niewielkim stopniu obniża poziom tlenu w danym pomieszczeniu, w związku z czym ludzie, którzy się tam znajdują, mogą swobodnie oddychać. Dzięki temu jest on uważany za jeden z najbezpieczniejszych i najbardziej przyjaznych człowiekowi.

Jeżeli więc poszukujesz najlepszego systemu gaśniczego, który sprawdzi się w trudnych warunkach, postaw na NOVEC-1230 – to rozwiązanie bezpieczne, skuteczne i niezawodne. Wybierz odpowiedni serwis PPOŻ, który zadba o projekt oraz instalacje, a potem ciesz się pełnią bezpieczeństwa w swoim obiekcie!