Zarządzanie i usprawnianie floty samochodowej

Firmy z różnych branż, w wielu przypadkach posiadają i rozwijają swoje własne floty samochodowe. Mimo tego, że w początkowej fazie zarządzanie taką flotę nie jest skomplikowane, jednak wraz z rozwojem z pewnością mogą pojawić się pewne problemy. Warto poznać kilka cennych wskazów, jakim sposobem ten proces może zostać usprawniony.

Nie da się ukryć, że dla sporej części przedsiębiorstw, flota samochodowa jawi się jako jeden z istotniejszych elementów podczas biznesowych działań. Co więcej, właściciele firm starają się, aby flota była rozbudowana jak najbardziej, a do tego celu wykorzystuje się chociażby leasing samochodowy. To opcja, która niesie za sobą sporo korzyści, a te nie są związane wyłącznie z rozłożeniem wygodnych rat i obniżenia podatków. To także szansa, aby zarządzanie flotą samochodową było znacznie usprawnione.

Na czym polega zarządzanie flotą samochodów?

Samochodowa flota może bazować zarówno na leasingu samochodów ciężarowych, jak i osobowych, ale też na zakupie gotówkowym, bądź na kredyt. Niezależnie od tych kwestii, a także jej wielkości, zawsze warto wyznaczyć konkretną osobę, która zajmie się jej zarządzaniem. Taki pracownik, który koordynuje flotą, nazywany jest w branży fleet menadżerem.

Zarządzanie flotą pojazdów zakłada sporo różnych czynności, a jest to chociażby obsługa techniczna pojazdów, zakup dostosowanych modeli aut, które będą odpowiednie dla specyfiki branży, monitoring samochodów, nadzorowanie stanów liczników oraz czy odpowiednio użytkuje się pojazdy. Jest to również czuwanie nad naprawą ewentualnych szkód, wraz z ich zgłaszaniem.

W jaki sposób uda się nam usprawnić zarządzanie flotą samochodową?

Jeśli udało się nam już odnaleźć odpowiednią osobę do zarządzania flotą, powinniśmy zainwestować w dobry system, dzięki któremu możliwy będzie monitoring pojazdów. Jego funkcje, pozwolą nam gromadzić w jednym miejscu najważniejsze dane, co oznacza również szybki dostęp do nich.

W co powinien być zaopatrzony taki system? Najlepiej jeśli posiada opcję śledzenia trasy aut, by można było weryfikować, czy pracownicy nie wykorzystują samochodów do celów prywatnych. Dzięki monitoringowi zużycia paliwa, uda się nam sprawdzić, czy ich eksploatacja nie jest nadmierna. Aby wyeliminować puste przebiegi, najlepiej wdrożyć precyzyjną ewidencję przejazdów wszystkich samochodów.

Dobre zarządzanie flotą samochodową wymaga wiedzy oraz wykorzystania odpowiednich narzędzi, stąd zaleca się powierzyć to zadanie specjalistom. Tego typu usługę, mogą nam zaoferować m.in. firmy leasingowe. Wraz z taką decyzją, możemy spotkać się z obniżeniem kosztów napraw i serwisowania aut. Mniejsze będzie również zaangażowanie środków, związanych z samodzielnym zaangażowaniem środków. To firma leasingowa bierze na siebie obowiązki administracyjne, a pojazdy mogą być wówczas serwisowane w wybranych serwisach bezgotówkowo, a jednocześnie zachodzi możliwość nadzoru serwisowych czynności.