Najważniejsze cechy ekranów projektowych?

Chcesz kupić ekran projektowy i zastanawiasz się, jaki będzie najlepszy? Jest wiele modeli ekranów i każdy z nich może być dobry, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio dopasowany do warunków, w których będzie wykorzystywany. Poniżej przedstawiamy najważniejsze cechy, na które warto zwrócić uwagę podczas wyboru ekranu do monitora.

Ekran do monitora to jeden z najważniejszych elementów całej instalacji do wyświetlania obrazów. Oczywiście nie jest konieczny, ponieważ obrazy można wyświetlać na ścianie, jednak to dzięki niemu obraz jest znacznie wyraźniejszy.

Cechy ekranów do projektorów

Na co zwracać uwagę przy wyborze? Przede wszystkim trzeba dokładnie określić swoje potrzeby. Po pierwsze, należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy projektor będzie w dużej sali konferencyjnej, czy małej, a może będzie wykorzystywany wyłącznie w warunkach domowych? Po drugie, czy zależy nam na tym, aby był to projektor i ekran do projektora stacjonarny, a więc tylko w jednym miejscu, czy przenośny. Po trzecie, warto również określić zakres ceny, którą możemy przeznaczyć na zakup ekranu. To podstawowe pytania, na które odpowiadając można w pewien sposób zawęzić krąg poszukiwań.

• Powierzchnia projekcyjna – rodzaj powierzchni projekcyjnej jest bardzo ważny, bo to od niego zależy, jak będzie prezentował się obraz. Odbicie światła, kontrasty, szczegóły cienia – wszystko to w dużej mierze zależy od typu powierzchni Wybór uzależniony jest od tego, czy chcemy wyświetlać treści podstawowe, czy może chcemy oglądać dobrej jakości filmy lub materiały w 3D. Jeżeli potrzebujemy podstawowego ekranu, wystarczy gain 1, z kolei jeżeli zależy nam na wyższej jakości, warto zwracać uwagę, by gain był powyżej 1.
  • Przejrzystość ekranu –  warto wybierać ekrany, które mają ciemny podkład. Dlaczego? Otóż, przy bardzo jasnych ekranach, które przepuszczają światło, może dojść do sytuacji, w której wyświetlany obraz będzie bardzo mało widoczny. Zdarza się to zazwyczaj w salach i pomieszczeniach mocno naświetlonych.
  • Czarne ramki wokół projektora – wiele osób myśli, że spełniają one wyłącznie rolę ozdobną. Jednak ich zadanie jest znacznie poważniejsze. Dzięki nim można o wiele łatwiej ustawić odpowiedni obraz – dopasować go. Dodatkowo, czarne ramki mają jeszcze jedną cechę – pozwalają na ukrycie pewnych zniekształceń.
  • Wielkość ekranu – należy już przed zakupem zastanowić się, jaką powierzchnią dysponujemy. Formaty ekranu są bardzo różne, np. 1:1, 4:4, 16:9 czy też 16:10.
  • Sposób instalacji – ekrany mogą być instalowane na stałe. Do wyboru są m.in. sztywne ekrany stałe oraz elastyczne ekrany stałe.
  • Rodzaj ekranu do projektora – do wyboru mamy ekrany ścienne, wbudowane w sufit, ekrany na statywie czy też ekrany ramowe.

Jak widać, wybór jest duży. Jednak wybór zależy przede wszystkim od warunków, w jakich ekran ma być wykorzystywany, a także od ceny, jaką chcemy i możemy na niego przeznaczyć. Jeszcze raz podkreślamy: jeżeli chcemy, aby wyświetlane obrazy miały wysoką jakość, warto zdecydować się na kupno ekranu do projektora.