Czy Giorgio Armani Si 100 ml to dobry wybór? Jak wybierać odpowiednie zapachy?

Aromaterapia, to tylko jeden dowód siły i mocy odpowiedniego zapachu. Prawidłowo wybrane perfumy, także są bardzo ważne. Mogą one bowiem nie tylko pobudzać nasze zmysły, ale także dodają nam energii, uspokajają bądź powodują nasze lepsze samopoczucie. Problem jednak stanowi to, w jaki sposób wybrać najlepszy zapach dla siebie samego.

Najczęściej bywa tak, że posiadamy już swoje ulubione perfumy. W wielu przypadkach jest to chociażby Armani Si 100ml, a niekiedy są to też mniej znane zapachy. Osoby specjalizujące się w aromaterapii, już od bardzo dawna posługują się różnymi zapachami, aby leczyć ludzkie ciała i dusze. Chociaż nie jest nam znany mechanizm działania olejków eterycznych i tak sięgamy po przeróżne kosmetyki, które są w nie zaopatrzone. To doskonałe rozwiązanie, by posiadać dobry nastrój każdego dnia.

Perfumy – ulotne kreacje w formie wyjątkowych zapachów

Aby nasze ciała przybrały dany zapach, zwykle spryskujemy je perfumami. Na ogół bardzo to lubimy, a możliwości mamy naprawdę ogromną ilość. Mimo tego, że mówiono kiedyś, że kobieta musi być wierna tylko jednemu zapachowi, dziś mamy szansą na kompletną dowolność pod tym względem. Bierze się to bowiem stąd, że odmienne zapachy pasują do eleganckich kolacji, a zupełnie inne będą odpowiednie na co dzień. Odpowiednio dobrany zapach perfum świetnie podkreśli nasz charakter, a także pozwoli ukryć na nasz prawdziwe „ja”.

Zapach perfum rozwija się etapami…

Osoby, które są odpowiedzialne za komponowanie zapachów, mają do dyspozycji ponad 30 tysięcy różnych składników, zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego pochodzenia. Możliwością bywają jednak też te syntetyczne. Po dokonaniu wyboru odpowiednich składników, kompozycja tworzy zapachowe warstwy, czyli tzw. nuty. Pierwsza z nich to nuta głowy. Jest ona bardzo intensywna, natomiast równie bardzo ulotna. Po niej, zaczynamy wyczuwać nutę serca, a ta jest już delikatniejsza. Bazowa nuta to ta, która pojawia się na samym końcu i jest ona najbardziej złożona. Będzie ona jednak w stanie utrzymać się aż do ośmiu godzin. W związku z tym, kiedy wybieramy perfumy, nie warto decydować już na bazie pierwszy wrażeń i odczuć.

Wybór perfum oparty o odpowiednią strategię!

Odnalezienie dobrych perfum, nie polega z pewnością na wybieraniu tych obecnych w reklamach, ani też tych, którzy polecają nam inni. Naturalny aromat każdego człowieka, w szczególności zależy od pH skóry, diety, a nawet zmian hormonalnych, które zachodzą w organizmie. Z tego powodu, dane perfumy mogą pachnieć inaczej na różnych osobach.

Nie zaleca się z pewnością wąchania korka od flakony, ani też korzystania z papierowych testerów, które znajdziemy w perfumeriach. Najlepiej poznamy zapach, kiedy spryskamy wewnętrzną stronę swojego nadgarstka. Pozwoli nam to dowiedzieć się, jak dane perfumy pachną, w połączeniu z naszą skórą. Dodatkowo, nasze powonienie jest w stanie rozróżniać tylko kilka różnych zapachów podczas jednego dnia, stąd dalsze testowanie, warto przełożyć na kolejny dzień – cierpliwość jest ważna! Co więcej, nie rekomenduje się, aby kupować perfumy, gdy za sobą mamy bardzo ciężki dzień w pracy. To bowiem czas, kiedy nie jesteśmy należycie wyczuleni oraz skoncentrowani, a może to nas zdezorientować i zmylić.