Renowacja kanalizacji metodą natryskową – wszystko, co warto wiedzieć

Renowacja kanalizacji metodami tradycyjnymi wiąże się z wieloma utrudnieniami – proces jest nie tylko czasochłonny i trudny, ale również i dostęp do wody jest ograniczony. W porównaniu do metod bezwykopowych, te tradycyjne są również o wiele bardziej kosztowne. Wszystko tak naprawdę wskazuje na to, że nie są po prostu opłacalne. Na czym dokładnie polega jedna z bezwykopowych metod renowacji – metoda natryskowa? Co warto o niej wiedzieć?

Na czym polega renowacja metodą natryskową?

Jedną z bezwykopowych metod renowacji rurociągów jest metoda, do której stosuje się natrysk polimoczniku. Jest to innowacyjna technologia, która z czasem staje się coraz to popularniejsza. Stosuje się ją przede wszystkim wtedy, gdy występują problemy z nieszczelnością lub obawy o parametry konstrukcyjne, a także z jakością przesyłanej wody. Metoda natryskowa nie wymaga żadnej ingerencji w przyłącza – pozostają one przez cały czas sprawne. Całość rozpoczyna się od wykonania dwóch wykopów, jednego startowego, a drugiego końcowego. Rurociąg który został nacięty, należy poddać dokładnemu czyszczeniu metodą hydrodynamiczną, a następnie osuszeniu i dokładnej inspekcji CCTV. Renowacja kanalizacji metodą natryskową polega na wprowadzenie głowicy natryskującej do rurociągu, która z odpowiednią prędkością się porusza, a także dokonuje natrysku o określonej grubości. Po upływie 10 minut, kiedy zakończy się proces renowacji, konieczne jest wykonanie kolejnej inspekcji CCTV. Gdy minie godzina, należy wykonać próbę szczelności oraz chlorowanie wodociągu.

Proces czyszczenia i suszenia – jak wygląda?

Jak zostało wspomniane wcześniej, przed rozpoczęciem renowacji kanalizacji, konieczne jest oczyszczenie i wysuszenie rur. Niezbędny do tego procesu jest specjalistyczny sprzęt – rdzę, osad i brud możemy usunąć tylko i wyłącznie mechanicznie. Mamy wówczas pewność, że żadne zanieczyszczenie nie zostanie w rurze. Podczas czyszczenia, rury są dokładnie i wielokrotnie płukane wodą. Sprzęt umożliwia monitorowanie całego procesu za pomocą kamery. Proces czyszczenia jest bezpieczny dla środowiska, ponieważ nie wykorzystuje się żadnych środków chemicznych, które mogłyby w jakiś sposób zaszkodzić.

Aby przejść do procesu renowacji kanalizacji, musimy mieć pewność, że wszystkie rury są suche. Najlepszą opcją jest tutaj nie tylko dokładne wysuszenie, ale także i wyłączenie wody w rewitalizowanej rurze na krótki czas. Nie będziemy musieli się wówczas martwić się o to, że któryś z lokatorów będzie próbował skorzystać z wc, umywalki czy zlewu. Najlepszą opcją jest wybranie takiej pory, w której nie będzie nikogo w domu. Podczas suszenia również można korzystać z kamery. Pozwala to przede wszystkim na ocenienie czy rura jest już wystarczająco sucha, czy raczej musimy jeszcze poczekać. W innym wypadku musielibyśmy robić to na oko – wówczas nie mielibyśmy żadnej pewności, czy rura jest już sucha czy też nie. Kiedy będzie wysuszona, można przejść do kolejnego etapu.