Telefon do biura – tradycyjny czy IP?

Mimo, że jeszcze jakieś parę lat temu w firmach można było korzystać głównie z telefonów, które łączyły się przez zwykłą sieci telekomunikacyjną, dziś bardzo częstym rozwiązaniem jest telefonia IP. Jak obsługiwać telefon biurowy? Poniżej wyjaśniamy różnicę pomiędzy telefonem VoIP, a telefonem analogowym.

Telefon VoIP – jak działa?

Telefony biurowe IP na pierwszy rzut oka niczym nie różnią się od standardowych telefonów, jakie zazwyczaj możemy zaobserwować w biurach. Za pomocą tego typu urządzeń, można dzwonić i odbierać połączenia głosowe. W odróżnieniu od zwykłego telefonu, urządzenie IP działa za pomocą połączenia z Internetem. W takim wypadku nie trzeba ponosić kosztów związanych z okablowaniem i poszczególnymi urządzeniami, co więcej pojemność kanału jest znacznie większa. Decydując się na telefon biurowy IP możemy być zadowoleni z świetnej jakości dźwięku, co więcej możliwości organizowania telekonferencji. Instalacja takiego aparatu zajmuje około 15 minut, co więcej można to zrobić samemu bez posiadania specjalnych technicznych umiejętności.

Dlaczego warto wybrać telefon IP?

Na pierwszy rzut oka telefon tradycyjny i telefon IP nie różnią się z wyglądu. Są zaopatrzone w taką samą klawiaturę, przyciski oraz funkcje, jedyna różnica między nimi jest to rodzaj połączenia oraz jego jakość. W przypadku telefonu biurowego IP jakość łączności jest o wiele lepsza, choć wiadomo, że jest to zależne od łącza internetowego. Dużo urządzeń jest zaopatrzonych w Power over Ethernet, co oznacza, że sprzęt otrzymuje energię, dzięki kablowi do Internetu. Różnica tkwi także w sposobie relacji połączenia. Zwykłe telefony mają własną linię telefoniczną, dlatego jeżeli ktoś chce się dodzwonić na dany numer, a prowadzimy w tym momencie rozmowę, to będzie zmuszony poczekać na połączenie. Jeśli chodzi o telefony biurowe VoIP to działają one w oparciu o adresy SIP i mogą przyjmować dowolną ilość połączeń.

Wybieramy telefon IP

Każdemu przedsiębiorcy, który prowadzi własny biznes, z pewnością zależy nam na produktywnej pracy. To, dlatego warto stawiać na nowatorskie rozwiązania – połączenia analogowe nie będą mieć tak dobrej jakości, jak łączność internetowa, to jest bardzo istotna zaleta telefonów IP. Następna sprawa jest taka, że telefony VoIP nie potrzebują specjalnych adapterów, wystarczy kabel przeznaczony do Internetu. Ogromnym plusem jest też to, że urządzenie nie jest przypisane wyłącznie do jednego numeru telefonu, dlatego można łączyć się z kilkoma rozmówcami równocześnie. To najlepsza opcja dla ludzi prowadzących własny biznes, którzy bardzo często prowadzą telekonferencje albo spotkania z kontrahentami na odległość. Musimy iść z duchem czasu i wybierać nowoczesne rozwiązania, które wykorzystują nowoczesną technologię. To doby sposób, bo można wyprzedzić konkurencję i znacznie poprawić skuteczność pracy. Wyposażenie biurowe musi być praktyczne w użytkowaniu, co sprawi, że można zaoszczędzić naprawdę sporo czasu.