Jak przejść ze zwykłego telefonu na VoIP na przykładzie modelu Polycom vvx 201

Przejście ze zwykłego telefonu stacjonarnego na telefon VoIP często wiąże się z pewnymi obawami. Czy wszystko na pewno będzie dobrze działało? Czy poradzę sobie z obsługą nowego telefonu? Czy jakość połączeń będzie zadowalająca? To tylko niektóre z wielu pytań, które stawiają osoby myślące o wprowadzeniu w swojej firmie lub jako telefonu domowego, telefonu VoIP. Ogólna odpowiedź brzmi: Nie ma się czym przejmować ani czego obawiać. Obsługa tego typu telefonu jest naprawdę prosta, a wszystko będzie działało w odpowiedni i zadowalający nas sposób. Przykładem może być tu model Polycom vvx 201, który został zaprojektowany tak, aby każdy, nawet niedoświadczony użytkownik, nie miał problemu z jego obsługą.

Przejście z telefonu stacjonarnego na telefonię VoIP jest bardzo łatwe. Dużym plusem jest fakt, że wyglądem te nowe modele telefonów, prawie niczym nie różnią się od typowego telefonu stacjonarnego. Jedynie technologia jest nieco inna. Jak wiadomo, telefony analogowe, do których przywykliśmy, pozwalają na komunikację z użyciem sieci telefonicznej i naziemnych nadajników. Z kolei telefony IP korzystają do nawiązywania połączeń z sieci internetowej. Jednak przy zwykłym użytkowaniu, różnica ta nie ma żadnego wpływu na obsługę telefonu. Jeśli chodzi o samo podłączenie tego nowocześniejszego technologicznie telefonu, wspomniany wcześniej model Polycom vvx 201, również zapewnia nam najłatwiejsze rozwiązania. Instalacja jest bardzo prosta i nie przysparza kłopotów. Nie trzeba posiadać żadnej specjalistycznej wiedzy, aby podłączyć urządzenie i zacząć z niego korzystać. Chociaż, oczywiście, jeśli mamy jakieś wątpliwości, bardzo skorzystać z porady jakiejś doświadczonej osoby. Samo korzystanie z telefonu jest intuicyjne i bardzo zbliżone do korzystania ze zwykłego telefonu stacjonarnego.

Istnieją jednak pewne różnice, o których należy wspomnieć. Jak już mówiliśmy telefony VoIP korzystają z połączenia internetowego, więc jakość połączeń będzie zależała od szybkości i stabilności łącza internetowego oraz oczywiście sprzętu z jakiego korzystamy. Jednym z urządzeń godnych polecenia jest na przykład wspomniany wcześniej Polycom vvx 201, który przy szybkich łączach, gwarantuje bardzo dobrą jakość połączeń. Inną różnicą jest koszt połączeń. Usługa VoIP gwarantuje bardzo niskie stawki przy połączeniach krajowych, ale także zagranicznych. Jest to możliwe właśnie dzięki temu, że do nawiązywania połączeń wykorzystywany jest Internet, a nie nadajniki naziemne, co znacząco zmniejsza koszty. Ponadto, nie ma opłat abonamentowych. Płacimy tylko za rzeczywisty czas nawiązywanych połączeń, a tutaj stawki wynoszą około kilku groszy za minutę połączenia w obrębie numerów krajowych. Ze względu na ten fakt, szacuje się, że w niektórych krajach za kilka lat telefonia VoIP wyprze standardowe telefony stacjonarne i będzie jedyną formą komunikacji używaną w firmach, które używają telefonów stacjonarnych. W najbliższej przyszłości możemy się więc spodziewać sporych zmian, spowodowanych coraz większym rozpowszechnieniem tej technologii.