Najładniejsze plaże na Majorce

Urlop na Majorce jest marzeniem niejednego Polaka. Dziś odpoczynek w tak bajecznych kurortach nie wiąże się już z tak dużymi wydatkami jak kiedyś. Na najładniejsze plaże na Majorce stać dzisiaj właściwie każdego. Jakie kurorty i wyspy warto polecić w pierwszej kolejności? Każdego fascynować będzie coś innego. Jedni będą pod silnym urokiem skalistych zatoczek, innych będą interesowały bardziej rozciągnięte, piaskowe plaże. Na Majorce, bez względu na to, jaką plażę wybierzemy, nigdy nie będzie nudno. Wspaniałym pomysłem będzie z pewnością wynajęcie samochodu terenowego w celu przejażdżki po najbardziej malowniczych krajobrazach Majorki. Takich z pewnością tam nie brakuje. Warto więc będzie już na miejscu zaopatrzyć się w samochód terenowy. Dojedziemy nim wszędzie, jednocześnie w każdym momencie podziwiając piękno lokalnego krajobrazu. Warto także zastanowić się, czy szukamy plaż bardziej kameralnych czy też chcemy zagubić się w tłumie i poczuć totalnie imprezowy charakter wysp na Majorce.

Plaże na Majorce – jedna wielka impreza czy cisza i spokój?

Plaże na Majorce podzielić możemy podstawowo na spokojne lub bardziej dynamiczne kurorty. W tych pierwszych można poczuć się bardziej kameralnie i intymnie jako turyści, drugi typ plaż dostosowany jest do zabawy i poznawania nowych ludzi, co bardzo podoba się zwłaszcza młodym pokoleniom. Przykładem wyspy, na której zawsze dużo się dzieje i czeka na nas mnóstwo atrakcji jest Cala Sa Nau. Młodzi lubią ją przede wszystkim za to, że można się tam opalać zupełnie topless, co dla wyzwolonych turystów nieznoszących ograniczeń może być bardzo istotne. Weekendy stoją tutaj pod znakiem imprez do białego rana. Największe imprezy organizowane są w piątki, soboty i niedziele, co wcale nie oznacza, że w pozostałe dni tygodnie nie są one możliwe. Imprezy muzyczne prowadzą didżeje z całego świata. Można tu usłyszeć wszystko, co w obecnych trendach muzycznych najnowocześniejsze.

Plaże na Majorce –  nie ma nudy nawet wtedy, gdy jest spokojnie

Jeśli chodzi o plaże na Majorce, gdzie dłużej można cieszyć się ciszą oraz spokojem, koniecznie trzeba poznać bliżej malowniczą Cala Llombards. Plażę tą odnajdziemy w skalistej zatoczce, a dodatkowym jej plusem krajobrazowym jest sąsiedztwo lasów piniowych. Tutejsze klify są niezwykle wysokie, co robi piorunujące wrażenie na wszystkich obserwatorach zjawisk geograficznych. Wyspę tą szczególnie poleca się odwiedzać rankami i wieczorami, w momentach, gdy pustoszeje i nie ma na niej śladu żywego ducha. W ciągu dnia ruch jest tutaj dość intensywny, jednak nie na tyle, by obecnością turystów na każdym kroku czuć się zmęczonym. Mieszkańcy są niezwykle życzliwi i pomocni, jeśli chodzi o rozwiązywanie nagłych problemów, zawsze pokażą kierunek miejsca, do którego się udajemy, polecą szczególne lokalizacje, których na trasie wędrówki nie można ominąć. Atmosfera na tej plaży jest niemal rodzinna i czuje się to na każdym kroku. Wielu Polaków podróżujących na Majorkę właśnie tę wyspę chwali sobie najbardziej!