Co można odzyskać z kredytu we frankach? Wyroki i pomoc dla frankowiczów

Problemy frankowiczów znane są całemu społeczeństwu. Temat ten powraca jak bumerang. Możemy czytać artykuły o kredytach we frankach, wciąż słyszymy o nich nich w wydaniach informacyjnych w telewizji. Czy frankowicze mogą liczyć na pomoc? Oczywiście, że tak! Sprawami frankowiczów zajmują się przede wszystkim najlepsze kancelarie w kraju, a wyroki sądów są dla frankowiczów korzystne.

Bez względu na to, jak mówi się o kredytach frankowych i frankowiczach, należy pamiętać, że chodzi o ludzi, którym banki nie przedstawiły całościowych danych na temat zagrożeń, jakie niesie ze sobą zaciągnięcie kredytu we franku. To z kolei spowodowało, że ich zadłużenie jest tak duże, że wielu Frankiewiczów, pomimo pierwszych wyśmienitych prognoz, dziś mogą mieć problem ze spłaceniem franka – nie tylko w określonym w umowie czasie, ale nawet, w niektórych przypadkach, przez całe swoje życie. Można więc przypuszczać, jak bardzo dotknięci są Ci ludzie i jak bardzo liczą na pomoc z zewnątrz. Niestety, pomoc ta nie nadchodziła ze strony władz państwa, dlatego kredytobiorcy we frankach postanowili we współdziałaniu z prawnikami walczyć o swoje prawa. Frankowicze wyroki – to temat, o którym w ostatnim czasie mówi się coraz więcej. Dlaczego? Ponieważ coraz częściej pojawiają się wyroki korzystne dla frankowiczów.

Batalia przeciwko bankom

Frankowicze podjęli w ostatnich latach prawdziwa batalię przeciwko bankom, które w latach 2003-2011 masowo udzielały kredytów. Niekorzystne i wprowadzające w błąd przeliczenia przedstawiane przez banki doprowadziły do tego, że wielu ludzi musi obecnie spłacać znacznie wyższe raty związane ze zmiana kursu waluty obcej, a także spreadami (marżami), które wykorzystywane są w trakcie wypłaty i spłaty kredytu. Kiedy okazało się, że kurs CHF wzrósł, a z nim dług kredytów waloryzowanych, zaczęto zastanawiać się, czy klauzule w umowach były w ogóle legalne. W wielu przypadkach okazało się, że niestety nie. Na tej podstawie, frankowicze mogą składać pozwy przeciwko sądom.

Obecnie jest już wiele korzystnych wyroków sądów. Wymienić można chociażby te:

• Wyrok Sądu Najwyższego z dnia z 24 października 2018 roku w sprawie II CSK 632/17
  • Wyrok Sądu Najwyższego z dnia z 27 lutego 2019 roku w sprawie II CSK 19/18
  • Wyrok Sądu Najwyższego z dnia z 4 kwietnia 2019 roku w sprawie III CSK 159/17
  • Wyrok Sądu Najwyższego z dnia z 9 maja 2019 roku w sprawie ​I CSK 242/18

Uznanie danego postanowienia umowy za niedozwolone

Wyroki w sprawie frankowiczów bardzo często zapadają na ich korzyść, ze względu na niedozwolone zapisy w umowie. W wielu sprawach przeciwko bankom wytaczanym przez frankowiczów, sąd orzeka, że jeden, lub więcej zapisów w umowie kredytowej jest niedozwolony. Zapisy te nazywane są inaczej klauzulami abuzywnymi. Co wtedy się dzieje? Jest to otwarta droga do osiągnięcia swojego celu, np. odfrankowienia umowy kredytowej. Oznacza to jedno – umowa od początku nie była zawarta w walucie obcej. Co osiąga kredytobiorca? Otóż, jego umowa nadal jest ważna, jednak nie jest we franku, a w złotówkach i to w korzystniejszym oprocentowaniu. Najczęściej przy takich wyrokach, bank musi zwrócić kredytobiorcy pewną, rzetelnie wyliczoną, kwotę – nadpłatę wykonana przez kredytobiorcę.

Nie tylko odfrankowienie, ale również unieważnienie

Frankowicze mogą liczyć na różne roztrzygnięcia. Odfrankowienie kredytu to tylko jedna z opcji. Inną jest unieważnienie całej umowy. Co jest bardziej korzystne? Zależy to od indywidualnej sytuacji danego kredytobiorcy i kilku czynników (zapisów znajdujących się w umowie), które trzeba rozpatrzyć ze swoim prawnikiem. Trudno określić, które z tych rozwiązań jest lepsze.

Bez względu na zakończenie sprawy sądowej, warto podjąć walkę. Nawet w razie przegranej, koszty będą niczym, w porównaniu z tym, co można zyskać. Przede wszystkim należy znaleźć dobrą kancelarię prawna, która ma doświadczenie w sporach z tak dużymi instytucjami jakimi są banki oraz znaleźć w sobie chęć do walki. Z pewnością podjęcie działania to dobry kierunek!