Naturalny żel pod prysznic? Tak, to możliwe!

Chcesz kompleksowo dbać o swoje zdrowie? Dbasz o to co jesz, dużo się ruszasz i myślisz o środowisku? Dbasz o swoją kondycję i chcesz dla siebie oraz dla swojej rodziny wszystkiego co najlepsze. Jednak, nie zawsze wychodzi Ci to tak, jakbyś chciał. Dlaczego? Ponieważ wiele produktów, które są przez Ciebie stosowane zawierają szkodliwe substancje. Dzieje się tak np. przy stosowaniu niektórych kosmetyków. Wiele z tych, które doskonale znamy z reklam i które są łatwo dostępne w drogeriach, często zawierają w swoim składzie niebezpieczne substancje. Dlatego warto wypróbować naturalne kosmetyki!

Substancje chemiczne wcale niepotrzebne

Faktem jest, że aby stworzyć kosmetyk, wcale nie potrzeba używać do tego sztucznych substancji chemicznych. Owszem, w naturalnych kosmetykach, takich jak naturalny żel pod prysznic czy naturalny szampon oraz innych, musi występować jakiś procent pewnych substancji chemicznych, które zapewniają produktowi trwałość. Jednak, w znacznej większości, a więc  w ponad 90 procentach kosmetyki mogą być naturalne. W zupełności wystarczają takie składniki w wysokiej jakości kosmetykach, które dostarcza nam samo środowisko naturalne i nie muszą być modyfikowane sztucznie. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że naturalne produkty są znacznie bezpieczniejsze od sztucznych. Przez nasza skórę przenika ok. 60 procent substancji do organizmu. Oznacza to, że jeśli szampon czy żel pod prysznic składa się z niemal samych szkodliwych substancji, w dużej części zostaną one wchłonięte przez skórę. Produkty naturalne, naturalny żel pod prysznic, szampony czy mydła, nie stwarzają zagrożenia dla naszej skóry czy włosów.

Szkodliwe działanie substancji chemicznych w kosmetykach

Wybierając klasyczne, drogeryjne kosmetyki, w których składzie znajdują się prawie same chemiczne substancje, narażamy się na wiele skutków ubocznych. Przede wszystkim nasza skóra oraz włosy poddawane są regularnej dewastacji. Przykładem może być silikon zawarty w wielu szeroko reklamowanych i znanych szamponach do włosów. Przez pewien, krótki czas stosowania takiego szamponu włosy prezentują się pięknie i zdrowo. Są lśniące i wydaje się nam, że dobrze zabezpieczone przed działaniem niekorzystnych warunków atmosferycznych. Jednak, po stosowaniu przez kilka tygodni okazuje się, że nasze włosy zupełnie straciły blask. Zaczynają się przetłuszczać i są obciążone. Czasem łamią i powstaje łupież. Dlaczego? Ponieważ silikon tak szczelnie otula włosa, że uniemożliwia przedostanie się żadnych substancji – nawet tych dobrych, witamin i mikroelementów, które są odpowiedzialne za zdrowie i kondycje włosów i skóry. Bardzo podobnie jest z żelami pod prysznic i innymi kosmetykami. Kosmetyki takie mogą podrażniać, po ich zastosowaniu mogą pojawić się również alergie. Niektóre składniki uznawane są za rakotwórcze.

Czytaj etykiety

Od wielu lat apeluje się do konsumentów, aby czytali oni etykiety produktów, z których korzystają. Chodzi nie tylko o kosmetyki, ale też o etykiety na produktach spożywczych. Im mniej składników, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Bądź odpowiedzialnym konsumentem

Zapewne wydawało Ci się, że o kosmetykach wiesz wszystko. W końcu stosujesz je od wielu lat. Oglądasz recenzje znanych youtuberek, oglądasz reklamy najnowszych produktów z najwyższej półki. Czasem nawet specjalnie odkładasz pieniądze na to, aby zakupić najlepszy na rynku żel pod prysznic, czy krem pod oczy. Tymczasem efekty nie są spektakularne, albo bardzo szybko przestają takie być. Niestety, kosmetyki, które nie są naturalne, obciążają naszą skórę, włosy. Powodują często podrażnienia, wysypki, alergie. Jeżeli korzystamy z drogeryjnych szamponów do włosów, widzimy natychmiastowy skutek i jesteśmy zadowoleni. Jednak, po kilku tygodniach stosowania, nasz zachwyt mija. Włosy są coraz mocniej obciążone, zaczynają się przetłuszczać, albo kruszyć – brakuje im życia! Stosując naturalne kosmetyki nie spotkasz się z takim problemem – każda część twojego ciała będzie odżywiona i będzie się doskonale prezentowała!