Standardowy zestaw ICHOM dla choroby Parkinsona

CHOROBA PARKINSONA
Standardowy zestaw ICHOM dla choroby Parkinsona jest wynikiem ciężkiej pracy grupy wiodących lekarzy, ekspertów pomiarowych i pacjentów. To nasza rekomendacja wyników ma największe znaczenie dla pacjentów z chorobą Parkinsona. Zachęcamy wszystkich dostawców z całego świata, aby zaczęli mierzyć te wyniki, aby lepiej zrozumieć, jak poprawić jakość życia swoich pacjentów.
Choroba Parkinsona 1 Obejmuje upośledzenie poznawcze, halucynacje i psychozę, obniżony nastrój, lękliwy nastrój, apatię i cechy zespołu rozregulowania dopaminy. Zebrane z częścią 1A MDS-UPDRS .
2 Obejmuje problemy ze snem, senność w ciągu dnia, ból i inne odczucia, problemy z moczem, problemy z zaparciami, zawroty głowy przy stojącym, zmęczenie, pocenie się i funkcje seksualne. Zebrane z częścią 1 MDS-UPDRS .
3 Obejmuje mowę, ślinę i ślinotok, przeżuwanie i połykanie, wykonywanie zadań związanych z jedzeniem, ubieranie, higienę, pismo ręczne, robienie hobby i inne czynności, przewracanie w łóżku, drżenie, wstanie z łóżka, samochód lub głębokie krzesło, chodzenie i równowaga i zamrażanie. Zebrane z częścią 2 MDS-UPDRS .
4 Zalecane do śledzenia za pomocą Kwestionariusza Jakości Choroby Parkinsona (PDQ-8) .

© 2015 ICHOM. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystając z tego zestawu wyników lub cytując je w jakikolwiek sposób, wymagamy wyłącznie, aby zawsze podawać odniesienie do ICHOM jako źródła, aby ta organizacja mogła kontynuować prace nad zdefiniowaniem bardziej standardowych zestawów wyników.