Toczeń rumieniowaty skórny

Wysypki skórne i okrągłe zmiany mogą być objawami skórnego tocznia. Leczenie miejscowe, w tym kremów zapobiegawczych, jest często pierwszą strategią opieki.
Toczeń rumieniowaty skórny jest formą tocznia ograniczoną do skóry. Ale toczeń skórny zawiera również własne podtypy, które różnią się nasileniem, objawami i leczeniem. Główne podtypy to:

Ostry skórny toczeń rumieniowaty (ACLE)
Podostry skórny toczeń rumieniowaty (SCLE)
Przewlekły toczeń skórny (CCLE) i toczeń rumieniowaty układowy (DIL)
Dowiedz się więcej o skórnych odmianach tocznia

Dość często, dermatolog pomoże określić właściwą klasyfikację tocznia skórnego, ponieważ wysypki i zmiany chorobowe są częstymi początkowymi objawami. Według badań opublikowanych w 1996 roku , 25% ludzi z toczniem (SLE) najpierw doświadczyło uszkodzeń albo innych skórnych symptomów tocznia (w przeciwieństwie do objawów ogólnoustrojowych).

leczenie miejscowe-skórno-skórno-lupuscorner-dzielnik1
Uwaga na temat diagnozowania CLE
American College of Rheumatology (ACR) stworzył narzędzie 11-kryterium do diagnozowania tocznia, który obejmuje kliniczne i laboratoryjne. Aby lekarz mógł ustalić rozpoznanie tocznia układowego, należy spełnić przynajmniej 4 z 11 kryteriów.

Z jedenastu kryteriów cztery zajmują się objawami skóry. Oni są:

policzkowa wysypka (wysypka motylkowa)
zmiany tarczowate
śluzówki
światłoczułość
To nakładanie się ACR układowych wytycznych tocznia i skórnych symptomów tocznia spowodowało kilku badaczy zakwestionować przewagę każdej choroby.

Europejskie Towarzystwo CLE przeanalizowało swój wieloośrodkowy zbiór danych w 2012 r., Badając wyzwania związane z diagnozowaniem tych chorób. Pacjentów z toczniem z 4 lub więcej kryteriami ACR, 48% pacjentów miało CLE, ale nie układowy toczeń.

Nie tylko badacze zauważają potencjalne problemy z kryteriami. W rezultacie opracowano Systemowe Klasyfikacyjne Klasyfikacyjne Lupus International (SLICC) i poddawane są dalszym badaniom porównawczym. Dla tej wytycznej zidentyfikowano 17 kryteriów objawowych i diagnoza tocznia układowego wymaga kryterium klinicznego i immunologicznego (lub toczniowego zapalenia nerek).

miejscowe leczenia-toczeń-skórna-Lupuscorner-dzielnik2
Zabiegi na skórny toczeń
Podczas walki z toczniem skórnym stosuje się wiele strategii i leków. Ponieważ skóra jest dotknięta, często są dwa cele leczenia:

Unikanie rozwoju lub progresji zmian
Poprawia wygląd skóry
Wraz z edukacją profilaktyczną ( np. Unikanie światła słonecznego i promieni UVA / UVB ) lekarz może przepisać leki lub miejscowe terapie.

Tutaj skupimy się na terapiach miejscowych. Aby dowiedzieć się więcej o opcjach leczenia, sprawdź tę recenzję z 2014 r. Opublikowaną w czasopiśmie Best Practice & Research: Clinical Rheumatology

Zapobiegawcze skórne leczenie miejscowe tocznia
Ważne jest, aby nie wybierać, wyciskać ani nie zarysowywać skórnych zmian tocznia. Może to pogorszyć obecne zmiany, spowodować blizny, a nawet wywołać nowe zmiany.

Jeśli chcesz pokryć zmiany lub wysypki, możesz użyć produktów do makijażu. W powyższej recenzji z 2014 r. Wymieniono dwie nazwy: Dermablend i Covermark .

Ponadto ważne jest, aby brać pod uwagę zdrowie skóry podczas codziennych czynności. Światło ultrafioletowe może przechodzić przez szkło, a promieniowanie UV jest nawet obecne w niektórych wewnętrznych lampach fluorescencyjnych.

Badania opublikowane w 2001 roku wykazały, że zarówno promieniowanie UVA, jak i UVB może powodować nowe skórne zmiany toczniowe. Z tego powodu zaleca się stosowanie szerokiego filtru przeciwsłonecznego o wysokim SPF (co najmniej 50). Filtr przeciwsłoneczny powinien być nakładany 20-30 minut przed ekspozycją na światło UV.

Nowe badania zaczynają odkrywać alternatywne, nielecznicze metody leczenia, takie jak laseroterapia, krioterapia i dermabrazja.

leczenie miejscowe-toczeń-skórna-Lupuscorner-dzielnik3
Skórne miejscowe leczenie tocznia
Miejscowe kortykosteroidy
Przykłady : krem ​​fl uocynonid ; Krem hydrokortyzonowy

Skuteczność : Miejscowe kortykosteroidy zmniejszają objawy zapalne w skórnym toczniu. Przeprowadzono randomizowane badanie z 78 uczestnikami, którzy mieli tarczowy toczeń . Naukowcy odkryli, że wyższe dawki steroidów były bardziej skuteczne w zwalczaniu objawów CLE. Jednak wiadomo, że steroidy mają wiele skutków ubocznych. Autorzy przeglądu CLE 2014 stwierdzili, że: ” najniższa siła działania [steroidów] pozwalająca na rozdzielczość powinna być wykorzystywana przez jak najkrótszy czas”

Skutki uboczne : Atrofia; teleangiektazja (żyły pająka); zapalenie skóry spowodowane przez sterydy

Inhibitory kalcyneuryny
Przykłady : takrolimus; pimekrolimus

Skuteczność : Badania sugerują, że inhibitory kalcyneuryny są tak samo skuteczne jak kortykosteroidy, ale nie mają takich samych potencjalnie poważnych skutków ubocznych. Niektóre badania sugerują, że te miejscowe terapie mogą być szczególnie użyteczne w przypadku zmian na twarzy.

Co ciekawe, badanie opublikowane w 2011 r. Zbadało skuteczność maści w postaci takrolimusu 0,1% u 30 mężczyzn i kobiet z toczniem skórnym. Maść nakładano dwa razy dziennie. Stwierdzono statystycznie istotną poprawę zarówno po 28, jak i 56 dniach, ale nie po 84 dniach (w porównaniu do placebo / nośnika).

Efekty uboczne : Niektóre pieczenie, rumień, podrażnienie

R-salbutamol
Przykłady : Znany również jako albuterol

Skuteczność : Podczas gdy R-salbutamol nie poprawiał wyniku miejscowego skanu skórnego i wskaźnika ciężkości (LCLASI) w badaniu klinicznym, naukowcy stwierdzili statystycznie istotną poprawę w odczuwaniu bólu, swędzenia, łuszczenia się i owrzodzenia u uczestników .

Skutki uboczne : Shakiness; bóle głowy; zawroty głowy; zwiększone poczucie niepokoju

UWAGA: Podobnie jak w przypadku wszystkich leków i produktów na receptę, upewnij się, że współpracujesz z zespołem leczenia tocznia, aby upewnić się, że twój plan leczenia i dawkowanie są odpowiednie dla ciebie.